26 Mayıs 2010 Çarşamba

Sokak Sanatı

Amiyane tabiriyle blogun adı ve içeriğine bakılınca bu yazı "kel alaka" olabilir ama araya böyle yazılar da serpiştirmenin bir zararı yok sanırım. Sokakların o yalnız ve tekdüzeliğini yok etmeye çalışan birkaç "deli ressam" ortalığa resmen sanat ve renk saçıyorlar. Genel olarak birçok ressam kaldırım taşlarını renklendirse de burada bahsedeceğim resimler 3 boyutlu. Bu 3D resimleri yapan ressamların "Master Yoda"sı İtalyan Kurt Wenner. Kurt, genelde mitolojik yapıtlar ve tanrıları çizmeyi seven, tanrıları acı çeker bir halde resmeden, bu işin başlangıcını yapan ve yol gösteren bir ressam.


Sadece mitolojik başyapıtları yok elbette Kurt Wenner'in. Londra metrosuna farklı bir bakış yapmak isterseniz:


Bu şaheserleri yaratan bir başka sokak sanatçısı da Edgar Mueller. Edgar Mueller'in ünü de Kurt Wenner'den geri kalmıyor. Onun çizimleri ise Kurt Wenner'e göre daha güncel ve orjinal tarzda:


  

Bu işin uzmanı bir başka kişi de Julian Beever. Beever'ın tarzı ve hayal dünyasından aktardıkları bana daha canlı, renkli ve boyut katılmış gibi geliyor:



Bu renkli eserleri tek bir kıta ya da ülkeye yaymayan Julian eserlerini neredeyse tüm dünya kaldırımlarına imzalamış. Buna kanıt olarak Monteviedo'da çizdiği Ballantine's ve İstanbul'da resmettiği Worldcard'ı verebiliriz:


Bu güzel kaldırım eserlerini yapmanın zor olmasının bir başka nedeninin de yapılan çizimlerin 3 boyutlu olmasından bahsetmiştik. Çizimleri görebilmek için doğru açıdan da bakmak gerekiyor. Eğer yanlış açıdan bakılırsa bir çizim aşağıdaki gibi görülebilir:


Ama doğru açıdan bakıldığında ise bu şekilde görülür:


İleride yine bu tip görsel şölenleri benden bekleyin diyerek son sözü söylüyor ve resimlerin büyüsüyle sizi başaşa bırakıyorum :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder